Arabuluculuk yoluna dava açmadan evvel başvurulabileceği gibi mahkeme sürecinde de arabuluculuğa başvurulabilir.
Arabuluculuk yoluyla çözülmeye elverişli olan uyuşmazlıkların çözümü için dava açıldıktan sonra da taraflar arabuluculuk yolunu deneyebilirler. Taraflar bir araya gelerek verecekleri bir dilekçe ile mahkemeye arabuluculuk yolunu deneyeceklerini beyan edebilecekleri gibi duruşmada iken de mahkemeden bu şekilde bir talepte bulunabilirler.
Mahkeme, taraflara uyuşmazlıklarını arabuluculuk yoluyla çözmek isteyip istemediklerini daha ilk inceleme sırasında sormalıdır. Uyuşmazlığın niteliğine, tarafların durumuna göre mahkeme yargılama sırasında da taraflara arabuluculuk yolunu seçmek isteyip istemediklerini sorabilir.
Dava açıldıktan sonra tarafların arabuluculuk yöntemini kabul etmeleri üzerine uyuşmazlıklarını çözmek için arabulucuya başvurması mümkündür. Mahkeme arabulucuya başvurmaları ve sonucu bildirmeleri için taraflara 3 ayı geçmemek üzere süre vermeli, süreç tamamlandı ise bu süre bir kere daha uzatılmalıdır.
Dava açıldıktan sonra tarafların arabuluculuk sürecinde anlaşmaları halinde, anlaşma belgesine davaya bakan mahkeme tarafından icra edilebilirlik şerhi verilir ve yargılama sona erer. Dava açıldıktan sonra arabuluculuk sürecinde tarafların anlaşamamaları halinde yargılama kaldığı yerden devam eder.
Mahkeme Süreci Dışında Arabuluculuk
Arabuluculuk yoluyla çözülmeye elverişli olan uyuşmazlıkların çözümü için taraflar dava açabilecekleri gibi arabuluculuya da başvurabilirler. Taraflar açısından daha kısa sürede sonuç alınan arabuluculuk, hem masraflarının az olması, yargılamaya göre daha rahat bir süreç olması hem de ilişkilerin sağlıklı bir şekilde devam edebileceği dostane bir çözüm olması bakımından tercih edilmesi gereken bir yoldur.
Tarafların arabuluculuk sürecinde anlaşmaları halinde uyuşmazlıkları iletişim kurulması suretiyle dostane olarak sonuçlanır ve sonuçta imzaladıkları anlaşma belgesi aynı konuda bir daha yargı önüne engelleyici hukuki koruma sağlarken; diğer taraftan basit bir işlem ile icra edilebilirlik şerhi alınmakla mahkeme kararı gibi geçerli olacaktır.
Tarafların arabuluculuk sürecinde anlaşamamaları halinde dava açma hakları devam etmektedir.
Dava şartı arabuluculuk kapsamındaki uyuşmazlıklar için gerçekleştirilen ihtiyari arabuluculuk süreçleri “arabulucu belirleme tutanaklarının” arabuluculuk bürosuna ibrazı ile sisteme kaydedilir ve tarafların anlaşamaması halinde yeniden adliyelerdeki arabuluculuk bürosuna başvuruya gerek kalmaksızın dava açılabilir.
- Arabuluculuk Anlaşma Belgesi ile İş-Kur’dan Maaş AlabilirsinizGaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 7. Hukuk Dairesi’nin verdiği kesin karar, işsizlik ödeneği alacak davalarında çok önemli bir emsal niteliği taşıyor. Bu yazıda, işçilerin işsizlik maaşı başvurusunda yaşadıkları sorunlardan, dava açılırken… Daha fazla okuyun: Arabuluculuk Anlaşma Belgesi ile İş-Kur’dan Maaş Alabilirsiniz
- Dava Açma Hakkı Doğmadan Arabuluculuğa Başvuru YapılabilirArabuluculuk Sürecinin Dava Şartı Olarak Uygulanması: Yüksek Yargı Kararının Analizi Özet Karar ve Konunun Önemi 6325 Sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’na göre, belirli uyuşmazlıklarda dava açılmadan önce arabulucuya başvurulması dava… Daha fazla okuyun: Dava Açma Hakkı Doğmadan Arabuluculuğa Başvuru Yapılabilir
- Yargıtay’dan Kritik Arabuluculuk Kararı: UYAP’tan Erişim Yeterli mi?Arabuluculuk sisteminin hukuki düzenlemelerde giderek daha önemli bir yer edindiği ülkemizde, Yargıtay’ın konuya dair kararları çözüm yollarını netleştirirken uygulama birliği sağlama açısından büyük bir önem taşıyor. Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin… Daha fazla okuyun: Yargıtay’dan Kritik Arabuluculuk Kararı: UYAP’tan Erişim Yeterli mi?
- Yargıtay’dan Kritik Karar: Arabulucunun Usulsüz Davranışı Dava Şartını Etkilemiyor!GİRİŞ Arabuluculuk sistemi, hukuk sistemimize alternatif bir uyuşmazlık çözüm yolu olarak entegre edilmiştir. 7036 sayılı Kanun’un 3. maddesi, belirli davalarda arabuluculuk faaliyetinin tamamlanmasını dava şartı olarak öngörmektedir. Ancak uygulamada, arabuluculuk… Daha fazla okuyun: Yargıtay’dan Kritik Karar: Arabulucunun Usulsüz Davranışı Dava Şartını Etkilemiyor!
- Süreç Arabulucu Tarafından Yanlış Yönetilse Bile Dava Şartı GerçekleşirArabuluculuk, hukuk sistemimizde dava şartı olarak zorunlu hale getirilen önemli bir uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Ancak arabuluculuk sürecinde uygulanacak usul kurallarının ihlali durumunda, bu eksikliklerin hukuki sonuçları �0fcretünmeye devam etmektedir. Yargıtay… Daha fazla okuyun: Süreç Arabulucu Tarafından Yanlış Yönetilse Bile Dava Şartı Gerçekleşir
Gaziantep Arabulucu Ofisimizce Hazırlanan Diğer Makaleler
Arabuluculuk Anlaşma Belgesi ile İş-Kur’dan Maaş Alabilirsiniz
Dava Açma Hakkı Doğmadan Arabuluculuğa Başvuru Yapılabilir
Yargıtay’dan Kritik Arabuluculuk Kararı: UYAP’tan Erişim Yeterli mi?
Gaziantep Arabulucu | Gaziantep Ticaret Hukuku Arabulucu |
Gaziantep İhtiyari Arabulucu | Gaziantep Banka Hukuku Arabulucu |
Gaziantep Zorunlu Arabulucu | Gaziantep Tüketici Hukuku Arabulucu |
Gaziantep İş Hukuku Arabulucu | Gaziantep Arabulucu Ofisi |
Gaziantep Adliye Arabulucu Merkezi
İletişim Bilgileri
SANTRAL OPERATÖRÜ ÇAĞRI MERKEZİ : ( 0342 ) 321 36 36
Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500 Gaziantep
GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ |
||
GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ | MÜDÜR | 4655 |
KALEM | 4653 |