Aile Hukukunda Arabuluculuk

1)Aile danışmanlığı zorunlu mu?

AİLE HUKUKUNDA ARABULUCULUK için Türkiye’de ilk defa boşanma davaları için zorunlu “aile danışmanı” dönemi başlıyor. İki Bakanlığın yapacağı mevzuat değişikliğiyle Aile Mahkemeleri çiftleri boşanma kararı vermeden önce en az 4 seansla toplam 360 dakika hizmet alacakları aile danışmanlarına yönlendirme yetkisine sahip olacak

2)Boşanmada arabuluculuk var mı?

Arabuluculuk yoluna gidilebilmesi için, konunun tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebilecekleri özel hukuk uyuşmazlıklarına ilişkin bir konu olması gerekir. Örneğin aile içi şiddet içeren bir konu arabuluculuk yöntemi ile çözülemez. Boşanma, velayetin kaldırılması davaları arabuluculuğa uygun değildir.

3)Aile arabuluculuğu nedir?

Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanı‘nın yaptığı açıklamada ‘Aile arabuluculuğu ile taraflar ilişkileri yıpranmadan, aile mahremiyeti korunarak, husumetler büyümeden, diğer kişilere yansımadan sorunu barışçıl biçimde çözecekler’ deniyor.

4)Boşanma arabuluculuğu nedir?

BOŞANMA ARABULUCULUĞU taraflar arasında etkin iletişimin sağlanması amacıyla onların iradelerinin serbestçe ortaya konulduğu, çözüme ulaşmak için bunların belirlendiği ve bu sayede çözüme ulaşılabildiği bir yöntemdir.

5)Arabuluculuk ne zaman dava şartı oldu?

01.01.2018’de yürürlüğe giren yasal düzenlemelerle, hukuk sistemimizde ilk kez dava şartı arabuluculuk kavramı ortaya çıkmıştır. Dava şartı arabuluculuk adı üzerinde “dava şartı” olduğundan, yerine getirilmeden dava açılması durumunda hak kayıpları yaşanabilmektedir.

AİLE HUKUKUNDA ARABULUCULUK

6)Aile mahkemelerinde arabuluculuk var mı?

Aile hukuku kaynaklı davalarda bilhassa Boşanma davalarının neredeyse tümünde psikolojik, sözel, ekonomik, cinsel, sosyal, fiziksel şiddet vardır. Hal böyleyken yargılama yapılmadan şiddet olup olmadığının ayrımının yapılması olası değildir. Bu nedenle de aile hukuku uyuşmazlıklarında ARABULUCULUK asla MÜMKÜN DEĞİLDİR

7)Hangi davalarda arabuluculuk zorunlu?

Kural olarak iş uyuşmazlıklarında arabulucuya başvuru zorunlu tutulmuştur. İşçi alacakları ve tazminatları ile işe iade davalarıyla birlikte, ticari davalardan konusu bir miktar paranın ödenmesini içeren alacak ve tazminat taleplerine ilişkin uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk kabul edilmiştir.

8)Boşanma davasında uzlaştırmacı nedir?

Uzlaştırmacı, uzlaşma kararını verecek tarafların arasındaki arabuluculardır. Uzlaşma sürecini yöneten uzlaştırmacıyı taraflar kendileri de seçebilir. Uzlaştırma süreci mahkemeye gitmeye gerek kalmadan anlaşmazlığı çözmeyi amaçlar.

9)Arabulucu olmak için ne gerekli?

Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Bakanlığımızca yapılan yazılı sınavda başarılı olmak, gerekir. Bakanlıkça yapılacak sınavın yeri, tarihi, saati, sınava başvuru ve sınavla ilgili diğer hususlar Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü ve Daire Başkanlığımızın internet sitelerinde ilan edilmektedir.

10)Sosyal hizmette Arabuluculuk nedir?

Sosyal Hizmet Literatüründe Arabuluculuk Sistemi

Arabuluculuk rolü ile uzman, tarafların çatışmalara neden olan tartışmalarında uzlaşmasını ve karşılıklı memnuniyeti sağlamasını gerçekleştirmesidir.

11)İnsanlar neden boşanıyor?

Çiftlerin boşanmasının en önemli nedenleri; mizaç farklıklıları, ortak ilgi alanlarının azlığı, farklı değerlere sahip olmaları, çocuk bakımı ve yetiştirme sorunları, maddi sorunlar, ev işleri paylaşımı, aileler, cinsellik ve kariyer sorunları gibi nedenlerle dayalı yaşanan çatışmalardır.

12)Nafaka Arabuluculuğa Elverişli Mi?

Nafaka arabuluculuğa elverişli değil bu konuda sıkça gündeme geliyor tabi doğrudur arabuluculuk çok yaygın hale geldi. 2018’in Ocak ayından bu yana iş hukukunda işe gireceklere ve işten çıkacaklara zorunlu hale geldi ve arabuluculuk olabildiğince genişledi. fakat nafaka zorunlu olarak arabuluculuğa gidilmesi gereken bir alan değil ama taraflar arabulucu huzurunda anlaşıp bunu mahkemeye götürüp mahkemede de sonlandırabilirler netice itibariyle nafaka alacağı yasal olarak zorunlu. Kişiler isterlerse bunu arabuluculuk huzurunda çözebilirler.

13)Hangi uyuşmazlık ve davalar için arabuluculuğa başvurulamaz?

1.Ceza davaları ,
2.Nüfus kaydının düzeltilmesi veya değiştirilmesi davaları,
3.Çocuğun velayeti,
4.Aile içi şiddet iddiasını içeren uyuşmazlıklar,
5.İdari yargının yetkisine giren tam yargı davası ve iptal davası,
6.Vergi hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklar,

14)Arabuluculuk dava şartı sonradan tamamlanabilir mi?

Yargılamaya konu dava yönünden, 7036 SY İş Mahkemeleri Kanunu’nun 3/1. maddesi gereğince davanın açılmasından önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. Bu sebeple mahkemenin; ” arabuluculuk başvurusunda bulunmanın tamamlanabilir dava şartı olmadığı” tespiti yasal düzenlemeye uygundur.

15)Arabulucuya hangi durumlarda başvurulur?

Arabulucuya başvurmak, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, işe iade uyuşmazlıklarında, işçi ile işveren arasındaki tüm alacak verecek durumlarında ve tazminat konularında açılacak davalarda, bir şart haline gelmiştir ve oldukça gereklidir.

AİLE HUKUKU

16)Aile danışmanı ne kadar maaş alıyor?

Aile danışmanı maaşları 3000 TL ila 4000 TL arasında değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak aylık ortalama maaş ile alınacak olursa, 3500 TL gibi bir miktarın ön plana çıktığını söylemek mümkün. Tabii kamu kuruluşları ya da özel sektöre bağlı olarak maaşlar farklılık gösterebilmektedir.

17)Aile danışmanı hangi konularda çalışır?

Aile Danışmanlığı aileyi oluşturan bireylerin birbirleriyle olan ilişkileri yaşadıkları sorunlar, sorun çözme, evlilik, ayrılık ve boşanma sırasında çocuklarla ve aile ile ilgili bireysel ya da bireyler arasındaki sorunların üstesinden gelinmesine yardımcı olan bir danışmanlık hizmetidir.

18)Arabulucu avukat ne yapar?

Arabulucular, tarafların iletişimini kolaylaştırarak onları masada tutan arabuluculuk yöntemleri uygular. Tarafların kendi çözümlerini kendilerinin bulmalarına yardımcı olur. Bunu yaparken arabulucu konuyu çözümleyen bir karar vermez, taraflara çözüm seçeneği sunmaz.

19)Arabuluculuk için nasıl başvurabilirim?

Arabuluculuk Başvurusu İki Şekilde Yapılabilir:

  1. Arabuluculuk başvurusu adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılabilir. Tek tarafın talebi ile bir arabulucu tayini mümkün değildir, sistem otomatik olarak bir arabulucu atar.
  2. Arabuluculuk başvurusu doğrudan arabulucuya veya arabuluculuk merkezine yapılabilir

20)Zorunlu arabuluculuk ücretini kim öder?

Zorunlu arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hallerinde, arabulucuya emek ve mesaisine karşılık ödenecek ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

 ARABULUCULUK ÜCRETİ

21)Uzlaştırmacı ne yapar?
Uzlaştırmacı ne demektir?

Şüpheli veya sanık ile mağdur veya suçtan zarar gören arasındaki uzlaştırma müzakerelerini yöneten, Cumhuriyet savcısı tarafından görevlendirilen avukat veya hukuk öğrenimi görmüş kişidir.

22)Davada uzlaşma olmazsa ne olur?

AİLE HUKUKUNDA ARABULUCULUK da taraflar arasında uzlaşma sağlanmadığı takdirde, mahkeme yargılamaya kaldığı yerden devam eder. Uzlaşma gerçekleştiği takdirde, mahkeme, anlaşmanın tarafların özgür iradelerine dayandığını ve hukuka uygun olduğunu tespit eder ve uzlaşma konusu yükümlülükler de yerine getirilirse, ceza davasının düşmesine karar verir.

23)Arabulucu ile anlaşamazsa ne olur?

Eğer taraflar karşılıklı yapılan görüşmeler neticesinde orta noktada buluşamaz veya taraf teşkili sağlanamadıysa arabulucu anlaşamama tutanağı tutar ve dava açılır. Tarafların tutanak tutarak anlaştıkları konularda yeniden dava açma hakları mevcut değildir.

24)Arabuluculuk için avukat olmak şart mı?

Arabuluculuk eğitimi, hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra, mesleğinde 5 yıllık kıdeme sahip kişiler tarafından alınabilir. Yönetmelikte geçen 5 yıllık mesleki kıdeme sahip olma sadece avukatlık mesleği için aranan bir şart değildir.

25)Arabuluculuk belgesi kimler alır?

Türkiye’de sadece en az beş yıllık mesleki deneyimi olan hukuk fakültesi mezunları arabuluculuk yapabilir. Adalet Bakanlığı siciline kayıtlı arabulucu olabilmek için Bakanlıkça lisanslanan eğitim kurumlarından teorik ve pratik en az kırk sekiz saat eğitim alınması gerekir.

AİLE HUKUKUNDA ARABULUCULUK

AİLE HUKUKUNDA ARABULUCULUK makalemizden sonra diğer makaleleri okumak için tıklayın.

Gaziantep Arabulucu Ofisimizce Hazırlanan Diğer Makaleler

itirazin-iptali-arabuluculu

Arabulucu Toplantısına Katılmama ve Yargılama Giderinden Sorumluluk

Gaziantep Arabuluculuk Ofisi olarak, arabuluculuk sürecinde katılımın önemi ve yargılama giderlerinden sorumluluğunuz hakkında bilgilendirme yapmak istiyoruz. Arabuluculuk, hızlı, etkili ve maliyet açısından avantajlı bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Ancak, toplantılara…
✅ Gaziantep Arabulucu ✅ Gaziantep Ticaret Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İhtiyari Arabulucu ✅ Gaziantep Banka Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep Zorunlu Arabulucu ✅ Gaziantep Tüketici Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İş Hukuku Arabulucu ✅ Gaziantep Arabulucu Ofisi

Gaziantep Adliye Arabulucu Merkezi
İletişim Bilgileri

SANTRAL OPERATÖRÜ ÇAĞRI MERKEZİ : ( 0342 ) 321 36 36

Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500 Gaziantep

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ MÜDÜR  4655
KALEM 4653
Makalemizi Oylar mısınız? post

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Merhaba; ben arabulucu ,size nasıl yardımcı olabilirim.