TÜKETİCİ HUKUKUNDA ARABULUCULUK

1)Tüketici davaları arabuluculuğa tabi mi?

TÜKETİCİ HUKUKUNDA ARABULUCULUK için tüketici uyuşmazlıklarında belirtilen istisnalar dışında zorunlu arabuluculuk şartı getirilmiştir ve dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartı haline gelmiştir. Bu nedenle arabulucuya başvurmadan doğrudan dava açılması halinde dava usulden reddedilecektir

2)Tüketici arabuluculuk ücretini kim ödeyecek?

Anlaşma sağlanamaması halinde arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı tarafından karşılanır. Bu halde arabuluculuk ücreti 2021 yılı itibariyle 680 TL’dir. Açılacak olan dava tüketici lehine sonuçlandığında işbu ücret 6183 sayılı amme alacaklarının tahsili usulü hakkındaki kanun hükümlerine göre diğer taraftan tahsil edilir. Anlaşma sağlanması halinde ise yasal tarifeden maktu tutardan tüketici tarafa düşen 340 TL ye kadar olan kısmını yine Bakanlık karşılamakta, kalan kısmını ise oranlarına uygun olarak taraflar karşılamaktadır.

3)Tüketici Hukukunda Hangi Davalar için Arabuluculuk Şartı Var ?

Tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin dava şartı arabuluculuk düzenlemesinde ; Tüketici Hakem Heyetleri’nin görevi kapsamında olan, tüketici işlemi mahiyetinde olan ve taşınmazın aynından kaynaklanan uyuşmazlıklar dışında kalan ve doğrudan Tüketici Mahkemeleri’nde açılan davalar, zorunlu arabuluculuk kapsamına alınmıştır.

4)Tüketici Hukuku Arabuluculuk Süreci Kaç Hafta?

Son yapılan düzenlemede zorunlu dava şartı arabuluculuğunda süreler kesin ve nettir. Bu nedenle zorunlu arabuluculuk süreci tüketici davaları bakımından 3 hafta içerisinde çözüme kavuşturulmalı, bu süre zorunlu haller de en fazla bir hafta daha uzatılmalıdır. Ancak belirlenen bu süreler zorunlu dava şartı arabuluculuk yolunda geçerlidir. İhtiyari arabuluculuk yolunda böyle bir süre kısıtlaması söz konusu değildir. Ancak doğal olarak uyuşmazlığın konusuna uygun makul süre içerisinde görüşmelerin bitirilmesi de arabulucudan beklenendir.

5)Tüketici Davalarında Arabulucu Zorunlu mu?

7521 Sayılı Yasa ile 6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanuna 73/A maddesi eklenerek tüketici hukukunda zorunlu arabuluculuk kapsamı çizilmiş ve zorunlu hale getirilmiştir.

TÜKETİCİ HUKUKUNDA ARABULUCULUK

6)Tüketici arabuluculuk ücreti ne kadar?

Tüketici uyuşmazlıklarında, 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına bir saati 170 lira, 3-5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 360 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 380 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 400 lira olacak. Ancak anlaşma sağlanırsa anlaşılan tutara uygun olarak %6 lık dilimden başlayan bir ücret söz konusu olacaktır.

7)Tüketici arabuluculuk ne zaman geldi?

28 Temmuz 2020 tarihinde Resmi Gazete‘ de yayımlanan 7251 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a 73/A maddesi eklenmiştir. Buna göre 28.07.2020 tarihi ve sonrasındaki tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk başlamış oldu.

8)Tüketici Arabuluculuğuna Nasıl Başvurulur?

Arabuluculuk Başvurusu İki Şekilde Yapılabilir


1. Arabuluculuk başvurusu adliyelerde bulunan arabuluculuk bürolarına yapılabilir. Tek tarafın talebi ile bir arabulucu tayini mümkün değildir, sistem otomatik olarak bir arabulucu atar.


2.Arabuluculuk başvurusu doğrudan arabulucuya veya arabuluculuk merkezine veya Uyap Avukat Portal ve Uyap Vatandaş Portal üzerinden yapılabilir.

tüketici

9)Tüketici Uyuşmazlıklarından Kaynaklı Alacaklarda İtirazın iptali Davası Öncesi Arabuluculuk Zorunlu mu?

Tüketici uyuşmazlıklardan kaynaklı alacak taleplerinde ( miktar itibariyle Tüketici Hakem Heyeti sınırını aşan talepler olmalı, 2021 itibariyle bu rakam 10.360,00 TL dir )İcra dairelerinde başlatılan icra takibine yapılan itiraz sonucu duran takibin devam etmesi amacıyla açılan “itirazın iptali davaları” zorunlu arabuluculuğa tâbidir. Dava açmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartıdır.

10)Tüketici Sorunları Hakem Heyeti hangi sorunlara bakar?

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir. Miktar itibariyle 10.360,00 TL nin altındaki uyuşmazlıklara bakmaktadır.

11)Tüketici arabuluculuk toplantısına kimler katılabilir?

Arabuluculuk görüşmelerine taraflar bizzat, kanuni temsilcileri veya avukatları aracılığıyla katılabilirler. Karşı taraf şirket ise yazılı belgeyle yetkilendirdiği çalışanı da görüşmelerde şirketi temsil edebilir ve son tutanağı imzalayabilir.

TÜKETİCİ HUKUKUNDA

12)2021 arabuluculuk ücreti ne kadar?

Tüketici uyuşmazlıklarında, 2 kişinin taraf olması durumunda taraf başına bir saati 170 lira, 3-5 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 360 lira, 6-10 kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 380 lira, 11 ve daha fazla kişinin taraf olması durumunda taraf sayısı gözetmeksizin bir saati 400 lira olacak. Ancak anlaşma sağlanırsa anlaşılan tutara uygun olarak %6 lık dilimden başlayan bir ücret söz konusu olacaktır.

13)Arabulucu ücreti nereye ödenir?

Zorunlu arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hallerinde, arabulucuya emek ve mesaisine karşılık ödenecek ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır. Taraflar anlaşma sağlarsa ücreti eşit olarak veya aralarında kararlaştırdıkları şekilde doğrudan arabulucunun kendisine öderler.

14)Taraflar Arabulucuda Anlaşamazsa Ne Olur?

Eğer taraflar karşılıklı yapılan görüşmeler neticesinde orta noktada buluşamaz veya taraf teşkili sağlanamadıysa arabulucu anlaşamama tutanağı tutar ve dilerlerse dava açabilirler. Anlaşma sağlanmadı ve bir kerede başvuru yapılmış oldu diye dava açma zorunluluğu da yoktur. Taraflar dilerse dava açar. Tarafların tutanak tutarak anlaştıkları konularda yeniden dava açma hakları mevcut değildir.

15)Tüketici Uyuşmazlığında Menfi Tespit Davasında Arabuluculuk Şart mı?

Menfi tespit davalarında ise ilk başlarda yargı içinde arabuluculuk yoluna başvuru yapılıp yapılması gerektiği yani zorunlu olup olmadığı hususunda tutarsızlık oluşmuş ise de Yargıtay bu davalar bakımından zorunlu olmadığı yönünde kararlar vererek tutarsızlığı ortadan kaldırmıştır. Naçizane tavsiyemiz riske girmeyiniz tereddüt varsa başvuru yapınız.

16)Tüketici Davalarında Arabuluculuk Dava Şartı Sonradan Tamamlanabilir mi?

Arabuluculuk başvurusunda bulunmanın tamamlanabilir dava şartı olmadığı düzenlemelerden çok açık anlaşılmaktadır. Yani sonradan tamamlanması mümkün değildir.  

“ZORUNLU ARABULUCULUKTA SIKÇA SORULAN SORULAR” hakkındaki diğer makalemiz için tıklayın

Gaziantep Arabulucu Ofisimizce Hazırlanan Diğer Makaleler

itirazin-iptali-arabuluculu

Arabulucu Toplantısına Katılmama ve Yargılama Giderinden Sorumluluk

Gaziantep Arabuluculuk Ofisi olarak, arabuluculuk sürecinde katılımın önemi ve yargılama giderlerinden sorumluluğunuz hakkında bilgilendirme yapmak istiyoruz. Arabuluculuk, hızlı, etkili ve maliyet açısından avantajlı bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Ancak, toplantılara…
✅ Gaziantep Arabulucu ✅ Gaziantep Ticaret Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İhtiyari Arabulucu ✅ Gaziantep Banka Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep Zorunlu Arabulucu ✅ Gaziantep Tüketici Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İş Hukuku Arabulucu ✅ Gaziantep Arabulucu Ofisi

Gaziantep Adliye Arabulucu Merkezi
İletişim Bilgileri

SANTRAL OPERATÖRÜ ÇAĞRI MERKEZİ : ( 0342 ) 321 36 36

Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500 Gaziantep

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ MÜDÜR  4655
KALEM 4653
Makalemizi Oylar mısınız? post

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Merhaba; ben arabulucu ,size nasıl yardımcı olabilirim.