Zorunlu Arabuluculukta Sıkça Sorulan Sorular

Zorunlu Arabuluculukta Sıkça Sorulan Sorular sizler için derledik.

Hangi davalarda zorunlu arabuluculuk?


Kural olarak iş hukuku uyuşmazlıklarında, ticari davalarda ve miktar itibariyle tüketici mahkemesinde görülmesi gereken uyuşmazlıklarda arabulucuya başvuru zorunlu tutulmuştur. 

Arabuluculuk hangi tarihten itibaren zorunlu?


İş Hukuku bakımından 01.01.2018 tarihinden itibaren Ticari uyuşmazlıklarda zorunlu arabuluculuk,  01 Ocak 2019 tarihi itibariyle ticari davalar bakımından ve 28.07.2020 tarihi itibariyle de uyuşmazlık miktarı bakımından Tüketici Mahkemelerinin görevli olduğu tüketici hukuku uyuşmazlıkları bakımından arabuluculuk zorunlu hale getirilmiştir.

Zorunlu arabuluculuk Nasıl Başvurulur?

Zorunlu arabuluculuk yoluna başvuru adliyelerde arabuluculuk merkezine gidilerek, arabuluculuk bürosunun olmadığı yerlerde de ise görevlendirilen Sulh Hukuk Mahkemesine gidilerek yapılabilir. Bunun yanı sıra Uyap Vatandaş ya da Uyap Avukat portal üzerinden de başvuru yapılması mümkündür. 

Zorunlu Arabuluculukta Yetkili Büro Neresidir ?

Arabuluculuğa başvuran taraf, başvurusunu; karşı tarafın yerleşim yerindeki veya işin yapıldığı yerdeki arabuluculuk bürosuna yapılacaktır. Karşı taraf birden fazla ise bunlardan birinin yerleşim yerindeki arabuluculuk bürosuna yapılan başvuru yeterli sayılacaktır. Genel olarak da uyuşmazlığı bakmaya yetkili yer mahkemesi hangisi ise arabuluculuk görüşmelerini de yine bu yer bürosu komisyonuna bağlı arabulucular tarafından yapılabilir. 

İtirazın iptali davalarında arabuluculuk şart mı?


İcra dairelerinde başlatılan icra takibine yapılan itiraz sonucu duran takibin devam etmesi amacıyla açılan “itirazın iptali davaları” uyuşmazlık konusu tüketici hukuku/iş hukuku veya ticari dava kapsamında ise zorunlu arabuluculuğa tâbidir. Dava açmadan önce arabulucuya başvurulması dava şartıdır.

Arabulucuya hangi durumlarda başvurulur?


Arabulucuya başvurmak, 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren, işe iade uyuşmazlıklarında, işçi ile işveren arasındaki tüm alacak verecek durumlarında ve tazminat konularında açılacak davalarda, bir şart haline gelmiştir ve oldukça gereklidir.

Yine 1 Ocak 2019 tarihinden itibaren 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 5/A maddesinde düzenlenen , “Bu Kanunun 4’üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır. 

Son olarak 28.07.2020 tarihi itibariyle de Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a eklenen 73/A maddesi uyarınca tüketici mahkemelerinde görülen ve 2021 yılı itibariyle parasal sınır olarak 10.390 TL ve üzerindeki uyuşmazlıklar veya konusu para ile belirlenemeyen tüketici uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk dava şartına tabi kılınmış ve dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması zorunlu dava şartıdır.

Arabuluculuk eğitimine kimler katılabilir?


Şartlara bakıldığında Hukuk fakültesi mezunu olmak, Mesleğinde en az 5 yıllık kıdemi bulunmak, Adalet Bakanlığı Arabuluculuk Daire Başkanlığı tarafından tutulan sicile kayıtlı olmak şeklinde ana şartlar sıralanabilir. Burada dikkat edilecek husus 5 yıl kıdem şartının yalnızca avukatlık mesleğinde geçmiş olması değildir. Başka mesleklerde geçen süreler de diğer şartların sağlanması halinde 5 yıl şartında dikkate alınmaktadır. Yine avukatlık stajında geçen süreler de 5 yıl şartında dikkate alınmaktadır.

Arabulucu şart mı?


Zorunlu Arabuluculuk: Bazı uyuşmazlıklar için mahkemeye dava açmadan önce arabulucuya gitme zorunluluğu vardır. Zorunlu arabuluculuk, bu uyuşmazlıklar açısından dava şartıdır. Yani, arabulucuya gitmeden açılan dava, dava şartı yokluğu nedeniyle reddedilir. Ancak her şat altında konuya bir eksikliği yerine getirelim şeklinde bakmamak gerekir. Daha geniş açıdan bakarak, hem etkili hem kısa hem de barışcıl çözümlerin aranması için bir fırsat olarak görülmelidir. Maalesef yargı yükünün çok fazla olduğu ülkemizde mahkemede taraflar karşı karşıya getirilerek sorunları uzun uzun tartışılamamaktadır. Oysa sadece bu imkanı sağladığı için dahi arabuluculuk yolunu fırsat olarak görmek ve profesyonel bakarak çözümcül olmak gerektiğine inanıyoruz ve tavsiye ediyoruz.

Arabulucu olmak için nereye başvurmak gerekir?


Arabuluculuk için şartları taşıyan adayların Bakanlık tarafından açılacak sınavlarda başarılı sayılması gerekmektedir. Başvurular ve sınavlar Adalet Bakanlığı tarafından internet sitesi üzerinden duyurulmaktadır.

Arabulucuya ne zaman başvurulmaktadır?


İşe iade davaları  için iş akdinin feshinin işçiye bildirildiği tarihten itibaren 30 gün içinde arabulucuya başvurmak gerekir. Ancak, 30 günlük sürenin ne zaman başladığı konusunda hata yapanlar haklarını kaybediyor. Diğer tüm uyuşmazlıklarda ise uyuşmazlığın türüne göre belirlenen zamanaşımı veya hak düşürücü süreler içerisinde başvuru yapılabilir. 

Arabuluculuktan sonra dava açma süresi ne kadar?


İşe iade davaları bakımından arabuluculuk sürecinin sonunda tarafların anlaşamaması halinde son tutanağı düzenlendiği tarihten itibaren 2 haftalık süre içerisinde davanın açılması gerekmektedir. Böylece arabuluculuk sürecinden sonrası için net bir düzenleme ile dava açma süresi açıklanmıştır. Diğer tüm uyuşmazlıklarda uyuşmazlığın türüne göre belirlenen zamanaşımı veya hak düşürücü süreler içerisinde dava açılabilir.

Ticari arabuluculuk başvurusu nereye yapılmakta?


Arabuluculuk Başvuru Yeri: Başvuru, yetkili mahkemenin bulunduğu yer arabuluculuk bürosuna, arabuluculuk bürosu kurulmayan yerlerde ise görevlendirilen yazı işleri müdürlüğüne yapılmaktadır. Arabulucu, komisyon başkanlıklarına bildirilen listeden belirlenmektedir.

Arabuluculuk başvurusu hak düşürücü süreyi durdurur mu?


Arabuluculuk bürosuna başvurulmasından son tutanağın düzenlendiği tarihe kadar geçen sürede zamanaşımı durur ve hak düşürücü süre işlemez

Kira alacağı itirazın iptali arabuluculuk zorunlu mu?


İtirazın iptali davalarının zorunlu arabuluculuk kapsamında olup olmadığını, ilişkinin esası belirler. … Örneğin kira ilişkisinden kaynaklı alacaklar zorunlu arabuluculuk sürecine tabi olmadığından itirazın iptali davası da zorunlu arabuluculuk sürecine tabi değildir.

Ancak tarafların üzerinde serbestçe tasarruf edebileceği bir uyuşmazlık olduğu için ihtiyari arabuluculuk yoluna başvuru yapılmasında engel yoktur.

Arabuluculuk dava şartı sonradan tamamlanabilir mi?


Arabuluculuk başvurusunda bulunmanın tamamlanabilir dava şartı olmadığı düzenlemelerden çok açık anlaşılmaktadır. Yani sonradan tamamlanması mümkün değildir.  

İş mahkemesinde görülen davaların hangisinde arabulucuya başvuru zorunludur?


İş Mahkemeleri Kanunun 3. Maddesine ile dava açmadan önce arabulucuya başvurulması zorunlu hale getirilmiştir. Hükme göre kıdem, ihbar, fazla mesai, yıllık izin gibi tüm işçilik alacağı, işe iade davası ve tazminat davalarında mahkemeye başvurmadan önce arabulucuya gidilmesi zorunludur.

İş Hukukunda Menfi Tespit Davalarında Arabuluculuk Başvurusu Şart Mı ?

Menfi tespit davalarında ise ilk başlarda yargı içinde arabuluculuk yoluna başvuru yapılıp yapılması gerektiği yani zorunlu olup olmadığı hususunda tutarsızlık oluşmuş ise de Yargıtay bu davalar bakımından zorunlu olmadığı yönünde kararlar vererek tutarsızlığı ortadan kaldırmıştır. Naçizane tavsiyemiz riske girmeyiniz tereddüt varsa başvuru yapınız.

Nasıl arabulucu bulurum ?


Arabulucu farklı kanallardan bulunabilmektedir/ sağlanabilmektedir. Zorunlu (Dava şartı) arabuluculuk sürecinde taraflar bir arabulucu üzerinde anlaşamazlarsa arabulucu, ilgili arabuluculuk bürosu tarafından otomatik olarak atanır. Arabuluculuk Daire Başkanlığı sitesinden arabulucu listesinden bulunabilmektedir. İhtiyari Arabuluculuk yolunda ise yine sicile kayıtlı bir arabulucu üzerinde taraflar anlaşırsa süreç başlatılır.

Arabulucu olmak için ne yapmalı?


Arabuluculuk eğitimini tamamlamak ve Bakanlığımızca yapılan yazılı sınavda başarılı olmak, gerekir. Bakanlıkça yapılacak sınavın yeri, tarihi, saati, sınava başvuru ve sınavla ilgili diğer hususlar Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü (www.higm.adalet.gov.tr) ve Daire Başkanlığı internet sitelerinde ilan edilmektedir.

Arabulucu yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren kaç hafta içinde sonuçlandırır?


Yetkili büro, beşinci fıkra uyarınca arabulucu görevlendirir. Arabulucu, yapılan başvuruyu görevlendirildiği tarihten itibaren iş hukuku ve tüketici hukuku uyuşmazlıklarında üç hafta içinde sonuçlandırır. Bu süre zorunlu hâllerde arabulucu tarafından en fazla bir hafta uzatılabilmektedir. Ticari uyuşmazlıklarda ise bu süre 6 + 2 hafta şeklindedir. 

Arabuluculukta anlaşılmazsa ne olur?


Eğer taraflar anlaşamazsa, toplantı anlaşamama tutanağı ile sonlandırılır isteyen taraf dava yoluna başvurmakta serbesttir. Eğer taraflar karşılıklı yapılan görüşmeler neticesinde orta noktada buluşamaz veya taraf teşkili sağlanamadıysa arabulucu anlaşamama tutanağı tutar ve dava açılmaktadır.

zorunlu arabuluculukta anlaşmazlık

Arabulucuya başvurmadan dava açılırsa ne olur?


Zorunlu dava şartı olan hallerde  arabulucuya başvurmadan dava açılması durumunda dava usulden reddedilecektir.

Arabuluculuk hukuk mezunu olmak şart mı?


Arabulucu olmak için mesleğinde en az beş yıllık kıdeme sahip hukuk fakültesi mezunu olmak şarttır. Mesleğin hangi meslek olduğunun bir önemi olmasa da hukuk fakültesi mezunu olmanın şart olduğu unutulmamalıdır.

Ayrıca meslekte geçen süreler resmi kayıtlarla( Sgk kayıtları, vergi kayıtları vb. gibi…) ispat edilmelidir. Avukatlar için stajda geçen sürelerde 5 yıl hesabında dikkate alınmaktadır.

Dava şartı arabuluculuk ne demek?


Dava şartı arabuluculuk, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması ve arabuluculuk sürecinin tamamlanmış olmasının, zorunlu olması anlamındadır. Bu sebeple, dava şartı arabuluculuk, zorunlu arabuluculuk olarak da adlandırılmaktadır.

Zorunlu arabuluculuk ücreti kim öder?


Zorunlu arabuluculuk faaliyeti sonunda taraflara ulaşılamaması, taraflar katılmadığı için görüşme yapılamaması veya iki saatten az süren görüşmeler sonunda tarafların anlaşamamaları hallerinde, arabulucuya emek ve mesaisine karşılık ödenecek ücret Adalet Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

Aile hukukunda arabuluculuk var mi?


Aile hukuku kaynaklı davalarda bilhassa Boşanma davalarının neredeyse tümünde psikolojik, sözel, ekonomik, cinsel, sosyal, fiziksel şiddet vardır. Hal böyleyken yargılama yapılmadan şiddet olup olmadığının ayrımının yapılması olası değildir. Bu nedenle de aile hukuku uyuşmazlıklarında ARABULUCULUK yoktur. Ancak ilerleyen dönemlerde yeni düzenlemeler yapılırsa gerekli bilgilendirmeleri yapacağız.

Zorunlu Arabuluculuk hakkında diğer yazımız için tıklayın.

 

Gaziantep Arabulucu Ofisimizce Hazırlanan Diğer Makaleler

itirazin-iptali-arabuluculu

Arabulucu Toplantısına Katılmama ve Yargılama Giderinden Sorumluluk

Gaziantep Arabuluculuk Ofisi olarak, arabuluculuk sürecinde katılımın önemi ve yargılama giderlerinden sorumluluğunuz hakkında bilgilendirme yapmak istiyoruz. Arabuluculuk, hızlı, etkili ve maliyet açısından avantajlı bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Ancak, toplantılara…
✅ Gaziantep Arabulucu ✅ Gaziantep Ticaret Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İhtiyari Arabulucu ✅ Gaziantep Banka Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep Zorunlu Arabulucu ✅ Gaziantep Tüketici Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İş Hukuku Arabulucu ✅ Gaziantep Arabulucu Ofisi

Gaziantep Adliye Arabulucu Merkezi
İletişim Bilgileri

SANTRAL OPERATÖRÜ ÇAĞRI MERKEZİ : ( 0342 ) 321 36 36

Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500 Gaziantep

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ MÜDÜR  4655
KALEM 4653
Makalemizi Oylar mısınız? post

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Merhaba; ben arabulucu ,size nasıl yardımcı olabilirim.