İş Hukukunda Arabuluculuk 2024

İş hukukunda arabuluculuk, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde kullanılan etkili bir yöntemdir. İş Kanunu ve Arabuluculuk Kanunu gereği, birçok iş uyuşmazlığında dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmaktadır. Peki, iş hukukunda arabuluculuk sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir?

Arabuluculuk Ücretini Kim Öder?

Arabuluculuk sürecinde, tarafların arabulucuya ödeyecekleri ücret, genellikle anlaşma sağlanması halinde taraflar arasında eşit olarak paylaşılır. Anlaşma sağlanamazsa, arabulucu ücretini karşı taraf öder. Ancak, taraflar kendi aralarında farklı bir ücret paylaşımına da karar verebilirler.

Arabulucu Kabul Edilmezse Ne Olur?

Arabulucuya başvurulduğunda, her iki tarafın da arabulucuyu kabul etmesi gerekmektedir. Eğer taraflardan biri arabulucuyu kabul etmezse, bu durumda arabuluculuk süreci sona erer ve taraflar yargı yoluna başvurabilirler. Ancak, bu durum arabuluculuk zorunluluğunu ortadan kaldırmaz ve mahkeme, dava açılmadan önce arabulucuya başvurulup başvurulmadığını kontrol eder.

Arabuluculuk Anlaşmasına Taraflar Uymazsa Ne Olur?

Arabuluculuk süreci sonunda taraflar arasında bir anlaşma sağlanırsa, bu anlaşma mahkeme kararı niteliğindedir ve bağlayıcıdır. Taraflardan biri bu anlaşmaya uymazsa, diğer taraf icra takibi başlatabilir. Arabuluculuk anlaşması, yargı yoluyla da zorlanabilir.

Arabuluculuk Masraflarını Kim Öder?

Arabuluculuk sürecinde ortaya çıkan masraflar, taraflar arasında eşit olarak paylaşılır. Ancak, taraflar kendi aralarında farklı bir masraf paylaşımı konusunda anlaşabilirler. Bu masraflar arasında arabulucu ücreti, toplantı salonu kira bedeli ve diğer idari masraflar bulunur.

Arabulucu Görüşmesine Kimler Katılabilir?

Arabuluculuk görüşmesine, işçi ve işveren dışında, tarafların avukatları, uzmanlar ve gerektiğinde tanıklar da katılabilir. Taraflar, arabuluculuk sürecinde kendilerini en iyi şekilde temsil edebilmek için avukatlarından veya uzmanlardan destek alabilirler.

İş Davalarında Dava Şartı Olarak Arabuluculuğun Sürelere Etkisi Ne Zaman Başlar?

İş davalarında, dava açılmadan önce arabulucuya başvurma zorunluluğu bulunmaktadır. Bu süreç, dava şartı olarak kabul edildiği için dava açma süresi, arabuluculuk başvurusunun yapıldığı tarihten itibaren durur ve arabuluculuk sürecinin sona ermesiyle tekrar işlemeye başlar.

Karşı Davada Arabuluculuk Zorunlu Mu?

İş hukukunda, asıl davanın yanında bir karşı dava açıldığında, bu davada da arabuluculuğa başvurma zorunluluğu bulunmaktadır. Karşı davanın da arabuluculuk sürecine tabi olması, sürecin bütünlüğünü ve etkinliğini korumak amacıyla düzenlenmiştir.

Makalemizi Oylar mısınız?

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

WhatsApp
Merhaba; ben arabulucu ,size nasıl yardımcı olabilirim.