Dava Şartı Arabuluculuk Sürecinde Avukatlık Ücreti

Ücret; sürecin avukatlar için, bir dava ile karşılaştırıldığında çok daha kısa, çok daha az stresli ve çok daha az zahmetli olduğu düşünüldüğünde, kesinlikle bir davadan alınacak ücretten daha tatmin edici düzeydedir; hem maddi hem de manevi olarak.

Taraflar dava şartı arabuluculuk sürecine bizzat kendileri katılabilirler. Arabuluculukta avukatla temsil zorunluluğu bulunmamaktadır. Ancak isteyen taraflar sadece avukatlarını göndererek kendileri gelmeden de süreci yürütebilir. Tabii ki tarafların avukatlarıyla beraber sürece katılmaları da mümkündür.

Arabuluculuk sürecine avukatı ile katılan taraf, eğer avukatı ile aralarında başka türlü bir anlaşma yok ise avukatına ödeyeceği ücretin alt sınırı Arabuluculuk Asgari Ücret Tarife’leri ile belirlenmekte ve her yıl Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmektedir. 2020 yılı için geçerli en az arabuluculukta avukatlık ücretleri şu şekildedir:

Arabuluculukta anlaşma sağlanamaması halinde

Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde avukata 900 TL maktu ücret ödenir. Ancak avukatlık ücreti uyuşmazlık konusu asıl alacağı geçemez.

Ödenen bu ücret, arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, tarafın aynı vekille dava yoluna gitmesi durumunda, tarafın avukatına ödeyeceği ücretten indirilir.

Arabuluculukta anlaşma sağlanması halinde

Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen işler

Anlaşma sağlanması halinde Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin (Tarife) üçünü kısmında belirtilen, anlaşılan tutarın belirli bir yüzdesine göre ödenir.

Bu oran şu şekildedir:

  • İlk 40.000 TL için yüzde 15
  • Sonra gelen 50.000 TL için yüzde 13
  • Sonra gelen 90.000 TL için yüzde 9,5
  • Sonra gelen 250.000 TL için yüzde 7
  • Sonra gelen 620.000 TL için yüzde 5
  • Sonra gelen 775.000 TL için yüzde 3,5
  • Sonra gelen 1.275.000 TL için yüzde 1,8
  • 3.100.000 TL’den yukarısı için yüzde 1

Dava şartı olan Arabuluculuk faaliyetine “taraf vekili” olarak katılan avukatlar için
akdi avukatlık ücretinin asgari değerlerine aşağıda yer verilmiştir. Avukat müvekkili ile Avukatlık Kanunu uyarınca belirlenen sınırlar dahilinde serbestçe ücret belirleyeceği gibi aşağıda belirlenen ASGARİ ÜCRET TUTARINDA BİR ÜCRET DE TALEP EDEBİLİR. Buna göre ;

(2019 yılı AVUKATLIK ASGARİ ÜCRET TARİFESİ 16.madde)

Arabuluculuk, uzlaşma ve her türlü sulh anlaşmasında ücret

MADDE 16 – (1) Avukatlık Kanununun 35/A maddesinde uzlaşma sağlama, arabuluculuk, uzlaşma ve her türlü sulh anlaşmalarından doğacak avukatlık ücreti uyuşmazlıklarında bu Tarifede yer alan hükümler uyarınca hesaplanacak miktarlar, akdi avukatlık ücretinin asgari değerlerini oluşturur.

(2) Ancak, arabuluculuğun dava şartı olması halinde, arabuluculuk aşamasında avukat aracılığı ile takip edilen işlerde aşağıdaki hükümler uygulanır:

a) Konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen işlerde avukatlık ücreti; arabuluculuk sonucunda arabuluculuk anlaşma belgesinin imzalanması halinde, bu Tarifenin üçüncü kısmına göre hesaplanır. Şu kadar ki miktarı 6.250,00 TL’ye kadar olan arabuluculuk faaliyetlerinde avukatlık ücreti, 750,00 TL maktu ücrettir. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemez.

b) Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen işlerde avukatlık ücreti; arabuluculuk sonucunda arabuluculuk anlaşma belgesinin imzalanması halinde, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde davanın görüldüğü mahkemeye göre öngörülen maktu ücrettir.

c) Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, avukat, 750,00 TL maktu ücrete hak kazanır. Ancak, bu ücret asıl alacağı geçemez.

ç) Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde, tarafın aynı vekille dava yoluna gitmesi durumunda müvekkilin avukatına ödeyeceği asgari ücret, (c) bendine göre ödediği maktu ücret mahsup edilerek, bu Tarifeye göre belirlenir.

ARABULUCLUUKTA ANLAŞMA SAĞLANAMAMASI HALİNDE
Arabuluculuk faaliyetinin anlaşmazlık ile sonuçlanması halinde avukata 750 TL maktu ücret ödenir. Ancak avukatlık ücreti uyuşmazlık konusu asıl alacağı geçemez.

ARABULUCULUKTA ANLAŞMA SAĞLANMASI HALİNDE

KONUSU PARA OLAN VEYA PARA İLE DEĞERLENDİRİLEBİLEN İŞLER

Anlaşma sağlanması halinde Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinin (Tarife) üçünü kısmında belirtilen, anlaşılan tutarın belirli bir yüzdesine göre ödenir.

Bu oran şu şekildedir:

İlk 35.000 TL için yüzde 12

Sonra gelen 45.000 TL için yüzde 11

Sonra gelen 80.000 TL için yüzde 8

Sonra gelen 240.000 TL için yüzde 6

Sonra gelen 600.000 TL için yüzde 4

Sonra gelen 750.000 TL için yüzde 3

Sonra gelen 1.250.000 TL için yüzde 1,5

3.000.000 TL’den yukarısı için yüzde 1

Bu konuyu bir örnekle açıklayalım:

Alacaklı A Ltd.Şti. borçlu B A.Ş.’ne mal satmış ve faturadan kaynaklanan alacağını alamadığı için 130.000 TL’lik icra takibi başlatmıştır. Borçlu borca itiraz etmiş ve icra takibi durmuştur. Alacaklı ticari satımdan kaynaklanan itirazın iptali davasını açmadan önce arabuluculuğa başvurmak zorundadır. Arabuluculuk sürecini tarafların avukatları yürütmüş ve süreç sonunda taraflar 130.000 TL’nin ödenmesi konusunda anlaşmıştır. Bu durumda A Ltd.Şti. ve B A.Ş. kendi avukatlarına bu iş nedeniyle,

İlk 35.000 TL için yüzde 12= 4200 TL

Sonraki 45.000 TL için yüzde 11= 4.950 TL

Sonraki 50.00 TL için yüzde = 4.000 TL olmak üzere toplam 13.150 TL ödeyecektir.

Ancak miktarı 6.250 TL’ye kadar olan işlerde avukatlık ücreti 750 TL’dir. Bu tutar asıl alacağı geçemez.

Örneğin anlaşmazlığın konusu 3.000 TL ise avukatlık ücreti 750 TL,

Anlaşmazlığın konusu 600 TL ise avukatlık ücreti 600 TL’dir.

KONUSU PARA OLMAYAN VEYA PARA İLE DEĞERLENDİRİLEMEYEN İŞLER

Konusu para olmayan veya para ile değerlendirilemeyen işlerde arabuluculuk sürecinin anlaşma ile sonuçlanması halinde, Tarifenin ikinci kısmının ikinci bölümünde belirlenen maktu ücrettir. Bu ücretler şöyledir:

Sulh hukuk mahkemelerinde görülecek davalar için 1.162 TL

Asliye mahkemelerinde görülecek davalar için 2.725 TL

Tüketici mahkemelerinde görülecek davalar için 1.362 TL

Fikri ve sınai haklar mahkemelerinde görülecek davalar için 3.931 TL

bu konu hakkında diğer makalelerimiz için tıklayın


 

Gaziantep Arabulucu Ofisimizce Hazırlanan Diğer Makaleler

itirazin-iptali-arabuluculu

Arabulucu Toplantısına Katılmama ve Yargılama Giderinden Sorumluluk

Gaziantep Arabuluculuk Ofisi olarak, arabuluculuk sürecinde katılımın önemi ve yargılama giderlerinden sorumluluğunuz hakkında bilgilendirme yapmak istiyoruz. Arabuluculuk, hızlı, etkili ve maliyet açısından avantajlı bir alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemidir. Ancak, toplantılara…
✅ Gaziantep Arabulucu ✅ Gaziantep Ticaret Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İhtiyari Arabulucu ✅ Gaziantep Banka Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep Zorunlu Arabulucu ✅ Gaziantep Tüketici Hukuku Arabulucu
✅ Gaziantep İş Hukuku Arabulucu ✅ Gaziantep Arabulucu Ofisi

Gaziantep Adliye Arabulucu Merkezi
İletişim Bilgileri

SANTRAL OPERATÖRÜ ÇAĞRI MERKEZİ : ( 0342 ) 321 36 36

Gaziantep Adalet Sarayı Ana Hizmet Binası : Zeytinli Mah. Turgut Özal Bulv. No:1/1 27500 Gaziantep

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ

GAZİANTEP ARABULUCULUK MERKEZİ MÜDÜR  4655
KALEM 4653
Makalemizi Oylar mısınız? post

Yorum bırakın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Call Now

Scroll to Top
WhatsApp
Merhaba; ben arabulucu ,size nasıl yardımcı olabilirim.